FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káli Képes Krónika

Nincs megjeleníthető elem

Álomkór délidőben - szeszta Henyén?

2006.06.22. 15:05 :: ivcsek


Íme lássátok eztet szereztem, útra jó, murvára nem, ott tolni lesz ildomos.
Próbaútra Balatonhenyére fel! (Ha vannak szép csengésű településnevek a Balaton körül, kedvencemen Tengődön túl, nos Henye az.) Kissé kemény a nyereg az utóbb székhez szokott alsómnak. Ha Salföld a medence egyik széle, akkor Henye, Monoszlóval a másik vége. Nem nagy út, de innen is onnan is emelkedik, majd lejt visszafelé.

Ha nem lenne a térképen, meg sem találnánk, (amit tudni illik a településről azt korában összefogtam itt) úgy búvik meg egy neki szánt völgyben. Köveskál felöl műúton érhető el, annyi dolgunk van csupán, hogy tekerünk és keresünk, éleslátás és gyakorlat kérdése mikor vesszük észre a zöld mögé rejtőző templomtornyot.

Az utolsó pár száz méter hozza meg azt a képet, mely örökre beivódik a helyről. Neogot templom, az angol lányregények, majd a fekete-fehér vámpírfilmek dermesztő helyszíne lehet, ködös hajnalokon. Ma már senki meg nem mondja, miért bontották el a század elején a régit, mi volt az a rontás… Van kisebb, temploma is.

Zsákfalu lévén innen nincs vissza, csak a földutak, ha nem esett, Kapolcs és Monoszló iránya is vállalható.
A kisnemesi hely jellege az utóbbi évek újjáépítései, új építései láttán, válik láthatóvá, de a kocsma und bolt faluképi jelentősége tagadhatatlan.

Amiben Balatonhenye más, vagy több a környező településeknél, az a főutcát kettéosztó patak csörgedezése, a kristálytiszta hűs víz jelenléte.

(A folyásra több malom épült, a zubogásból ma is hallható hol az itteni, volt.)

Ki ne feledjem a forróságban enyhet adó (kék) kútat, a templommal átellenben, a környéken számtalan gyalogtúra lehetőség, hegyi tavak, gomba lelőhelyek, megkeresendő vén fa, gazdag  növény és madárvilág…

Elvégre a nemzeti park területén lennénk, bár a hírek szerint egy korábban média értékesítésben érdekelt cég újra kívánja nyitni a bányát, hogy beszálljon a nagy autópálya biznyákba. Nos, ha ezt a hatalmasok engedik, az a nyugalom már nem lesz az, ami ma Henyét oly álmossá teszi. Kirobbanthatják a csendből.


 

5 komment · 1 trackback

Címkék: balatonhenye látnivaló képben

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonhenye.blog.hu/api/trackback/id/tr9710746

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meredith 2017.09.28. 05:30:49

Fűszertartó - kerámia.blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

X 2007.04.27. 21:08:03

Nagyon jó hely Henye ott laknak a mamámék is (Kütyübe, ez henye egyik része :)Közel van a Balaton is, csak ajánlani tudom mindenkinek. Habár nincs nagy élet a faluba de talán pont ezt a nyugalmat szeretem benne.

zzs 2007.10.21. 17:29:56

Henyén töltöttem gyerekkorom javát, családom 1976-ban vett itt nyaralót. Sok év után voltam idén lent, persze mindent kisebbnek láttam mint akkor, de Henye még mindig szuperjó hely.Talán egyszer lesz pénzem venni ott egy házacskát, bár pont azt néztem sok a külföldi kocsi a szépen felújított házak elött.

bt 2008.01.19. 22:41:22

Nekem a világ vége voll Henye,amg kis gyerek voltam.-) Köveskálon nőttem fel.

pastor 2008.06.24. 19:53:52

A régi katolikus templomot a török alatt elnéptelenedő majd újra benépesülő kisnemes falu református gyülekeze vette használatba. A katolikusok építettek maguknak egy ennél picit nagyobbat. Ezt überelték a reformátusok a középkori templom elbontásával és helyére olasz építőmester által tervezett templommal. A faluban minden adat megvan erről az építkezésről a reformátusoknál. Kár az öreg templomért.

ivcsek · http://balaton.blog.hu 2008.06.25. 06:49:44

Már csak azt kék tudni hol volt az első templom, hol állt?
Mert most van az új meg az újabb:)


& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


süti beállítások módosítása