FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káli Képes Krónika

  • Az van, hogy (részben) elköltöztem! Új blogot indítok számtalan, a Balaton köré csoportosítható témában, nézz át, hátha érdemes azt is követned! Nem ígérem, hogy ide már nem kerül új bejegyzés, mint ahogy azt sem, hogy az itt keletkezett tartalmak idővel nem jelennek ott is, de tény, hogy mostantól inkább oda (tovább)
  • Napfívér Holdnővér Szentbékkálláról kiérve , ott ahol a egy hosszú egyenes út lejt be a medence szívébe áll egy önmagában is érdekes fehér feszület. Mögötte, ha figyelmesen pásztázzuk a szőlőt   észrevehetünk a Töttöskálli templomromot . Valaha itt is falu állt, de elpusztult, most pedig (tovább)
  • Nem első nem utolsó Azt azért nem reméltem, hogy megnyerem a "A hely szelleme" kategóriát , meg jobb is másodiknak lenni , amióta láttam a Tűzszekerek c. filmet, ahol Herold, v. hogy hívták, ugye nyer: ott ül az öltözőben és néz maga elé. Mert, utána a címet meg is kell védeni. Másodiknak lenni (tovább)

Az van, hogy (részben) elköltöztem!

2008.12.17. 16:16 :: ivcsek

Új blogot indítok számtalan, a Balaton köré csoportosítható témában, nézz át, hátha érdemes azt is követned! Nem ígérem, hogy ide már nem kerül új bejegyzés, mint ahogy azt sem, hogy az itt keletkezett tartalmak idővel nem jelennek ott is, de tény, hogy mostantól inkább oda koncentrálom figyelmemet.

Szólj hozzá!

Címkék: balatonhenye szolg.közl: tudnivaló& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Induló

2007.03.18. 11:09 :: ivcsek

Elérkezett ennek az ideje is. Attól, hogy Balatonhenyének nincs honlapja én még megpróbálhatom összeszedni, amit róla tudok, vagy tudni vélek.
Nincs mese: blog van, mely nyitva áll bárki előtt.
A vélemények, hozzászólások kifejtésének három módja van: a bejegyzések elején az ivcsekre kattintva levelet lehet levelet küldeni nekem (ebben lehet szerkesztői, szerzői hozzáférést kérni a bloghoz, de lehet kész anyagot is küldeni, híreket információkat, bármit... Akinek kedve tartja képeket, videókat, hanganyagokat is csatolhat!) De hozzá is lehet szólni az egyes bejegyzésekhez, azok alján :)
Persze ez a lehetőség minden Káli-medencei falu előtt nyitott (csak még esetleg a blogjuk nem készült el teljesen), minthogy minden bejegyzés innen átkerül a Káli-medence gyűjtőblogjába is. Kell ugyanis egy közös felület is, mert vannak dolgok melyek nem köthetők konkrétan egy településhez... Meg egyébként is!

A korábbi posztok a BalatonBlogRendszer szerves részei.

2 komment · 1 trackback

Címkék: szolg.közl:& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


Álomkór délidőben - szeszta Henyén?

2006.06.22. 15:05 :: ivcsek


Íme lássátok eztet szereztem, útra jó, murvára nem, ott tolni lesz ildomos.
Próbaútra Balatonhenyére fel! (Ha vannak szép csengésű településnevek a Balaton körül, kedvencemen Tengődön túl, nos Henye az.) Kissé kemény a nyereg az utóbb székhez szokott alsómnak. Ha Salföld a medence egyik széle, akkor Henye, Monoszlóval a másik vége. Nem nagy út, de innen is onnan is emelkedik, majd lejt visszafelé.

Ha nem lenne a térképen, meg sem találnánk, (amit tudni illik a településről azt korában összefogtam itt) úgy búvik meg egy neki szánt völgyben. Köveskál felöl műúton érhető el, annyi dolgunk van csupán, hogy tekerünk és keresünk, éleslátás és gyakorlat kérdése mikor vesszük észre a zöld mögé rejtőző templomtornyot.

Az utolsó pár száz méter hozza meg azt a képet, mely örökre beivódik a helyről. Neogot templom, az angol lányregények, majd a fekete-fehér vámpírfilmek dermesztő helyszíne lehet, ködös hajnalokon. Ma már senki meg nem mondja, miért bontották el a század elején a régit, mi volt az a rontás… Van kisebb, temploma is.

Zsákfalu lévén innen nincs vissza, csak a földutak, ha nem esett, Kapolcs és Monoszló iránya is vállalható.
A kisnemesi hely jellege az utóbbi évek újjáépítései, új építései láttán, válik láthatóvá, de a kocsma und bolt faluképi jelentősége tagadhatatlan.

Amiben Balatonhenye más, vagy több a környező településeknél, az a főutcát kettéosztó patak csörgedezése, a kristálytiszta hűs víz jelenléte.

(A folyásra több malom épült, a zubogásból ma is hallható hol az itteni, volt.)

Ki ne feledjem a forróságban enyhet adó (kék) kútat, a templommal átellenben, a környéken számtalan gyalogtúra lehetőség, hegyi tavak, gomba lelőhelyek, megkeresendő vén fa, gazdag  növény és madárvilág…

Elvégre a nemzeti park területén lennénk, bár a hírek szerint egy korábban média értékesítésben érdekelt cég újra kívánja nyitni a bányát, hogy beszálljon a nagy autópálya biznyákba. Nos, ha ezt a hatalmasok engedik, az a nyugalom már nem lesz az, ami ma Henyét oly álmossá teszi. Kirobbanthatják a csendből.


 

5 komment · 1 trackback

Címkék: balatonhenye látnivaló képben& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?!