FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káli Képes Krónika

  • Az van, hogy (részben) elköltöztem! Új blogot indítok számtalan, a Balaton köré csoportosítható témában, nézz át, hátha érdemes azt is követned! Nem ígérem, hogy ide már nem kerül új bejegyzés, mint ahogy azt sem, hogy az itt keletkezett tartalmak idővel nem jelennek ott is, de tény, hogy mostantól inkább oda (tovább)
  • Napfívér Holdnővér Szentbékkálláról kiérve , ott ahol a egy hosszú egyenes út lejt be a medence szívébe áll egy önmagában is érdekes fehér feszület. Mögötte, ha figyelmesen pásztázzuk a szőlőt   észrevehetünk a Töttöskálli templomromot . Valaha itt is falu állt, de elpusztult, most pedig (tovább)
  • Nem első nem utolsó Azt azért nem reméltem, hogy megnyerem a "A hely szelleme" kategóriát , meg jobb is másodiknak lenni , amióta láttam a Tűzszekerek c. filmet, ahol Herold, v. hogy hívták, ugye nyer: ott ül az öltözőben és néz maga elé. Mert, utána a címet meg is kell védeni. Másodiknak lenni (tovább)

2007.03.17. 16:16 :: ivcsek


Adblock"A Káli-medence legöregebb fája a henyei 400 éves bükk. Valójában már nem is a medencében, hanem az annak határát képező dombvidéken áll, mely Balatonhenyét Kapolcstól elválasztja. A vizsgálatok szerint a fa az 1600-1650 közötti időkből származik, az egykori erdőirtás egyetlen túlélője, melyet a birtokosok emlékül hagytak az utókornak. Jelenleg egyedül áll a fennsíkon, a mező közepén, a Balatonhenye-Kapolcs földút (sárga turistajelzés) mentén, messziről vonzva a tekintetet."
geocaching.hu

"A tájvédelmi körzetbe tartozó Káli-medence legcsendesebb települése. A Balatontól 10 km-re lévő községet több műemlék jellegű lakóház teszi hangulatossá. Gyalog, vagy lóháton egésznapos túrákra van lehetőség a vulkáni eredetű Fekete-hegyre, melyen kis krátertavak találhatók."
TérképCentrum

"Nevezetességek:
Római katolikus templom.
Református templom.
Pálos kolostor a XIV. századból.
Műemlék jellegű lakóházak, a népi építészet emlékei.
Tűzkőbánya."
Veszprém megyei Mindentudó Balatonhenye

"A Balatontól mindössze nyolc kilométerre, a Henyei-hegy keleti lábánál fekvő kis település. Délről Köveskál, nyugatról Monostorapáti, északról Kapolcs és keletről Monoszló határolja. Csak közúton érhető el a település, a Balaton felől a 71-es úton Kővágóörs és Köveskálon át, Tapolca felől Monostorapátin keresztül. Első említése 1181-ből származik, ekkor Henney a település neve. Az itt feltárt régészeti leletekből kitűnik; már a rómaiak idejében lakott hely volt. Az oklevelek tanúsága szerint 1262-ben a veszprémi vár nemes jobbágyai lakták. A falu északi végétől mintegy 250 méterre kőfalak nyomait láthatjuk. Az Árpád-korban épült, Szent Margit tiszteletére avatott pálos kolostort 1365-ből említik az írások. A törökök két ízben is feldúlták, ennek ellenére a település és lakossága túlélte a támadásokat."
Balaton - Balatonhenye info

Menetrend

"A község keleti részén lévõ római kori temetõrõl már a múlt században hírt adtak a lapok. 1890-ben Hegyi Lajos telkén újabb római kori leletek kerültek a napvilágra: nõi sír, római feliratú sírkõ és Ámort ábrázoló kõszobor töredéke. Az utóbbit 1901-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba szállították."
Balatonfelvidék - tagtelepülések

"Elõnevét megkülönböztetésül kapta. Zala megyében - amelyhez 1949-ig tartozott - Ördöghenye és Petőhenye községek is léteztek."
Belföldi Utazás - Balatonhenye

"Árpádkori eredetére utal a valaha személynevet jelentő "Henye" mindmáig fennmaradt használata. A régészeti kutatások leletei szerint azonban már a római időkben is lakott volt. Árpádkori magyar lakói ugyancsak a királyi család és a veszprémi püspökség szolgálói voltak. Még Köveskálnál is kisebb: jelenleg 184- en lakják. A falu északi határában találhatók a rommá vált Szent Margit pálos kolostor maradványai, melyet 1365- ben említenek először az írások. A török időket Henye is megszenvedte. A kolostor és a falu többszöri feldúlásának emlékezetén kívül erre utal a Fekete- hegy egyik bazaltszikla- letörésének sokatmondó neve, a "Török halála" is. A falun a közelben eredő Burnót- (más néven Dobogó) patak folyik keresztül. A tőle nyugatra eső területek magasabb régióit mindenütt bazalt takarja be, míg a keletre esők nyílt dolomit és karsztos mészkőfelszínek. Talán mondanom sem kell, miféle változatosságot jelent ez a természetes növénytakaró szempontjából. Különösen megejtő a patak falutól északra eső tektonikus eredetű áttörése, ahol a szinte függőleges dolomitsziklafalon az északias fekvésre jellemző sziklagyepek egyik típusa díszlik. A dolomitplatóról nagyszerű kilátás nyílik a közeli Hegyestű égre törő bazalthasábjaira."
Természet Világa

Polgármesteri hivatal: 8275 Balatonhenye, Kossuth u. 54. Telefon: (87)478-162

"- A balatonhenyei önkormányzat nem támogatja, sőt a helyi lakosokkal együtt a jövőben is meg fogja akadályozni, hogy a kőbányát újranyissák, mivel a falu tervei között turisztikai-idegenforgalmi fejlesztések szerepelnek - nyilatkozta Szalai István, Balatonhenye polgármestere."
Népszabadság Online: Henye: jogerős a bányanyitás elutasítása"Ezekben a mélyedésekben találhatók a Fekete- hegy lefolyástalan "tavai". Véletlenül sem krátertavak azonban, még kevésbé tengerszemek, amint azt az idegenforgalmi kiadványok tévesen írják róluk! Miattuk még 33 fokos hőségben is érdemes vállalni a fennsíkra való felkapaszkodást. De nem ám az ígéretesnek tűnő fürdőzés lehetőségének kilátásba helyezése okán! Mert a Fekete- hegy tavaiban jelenleg még annyi víz sincs, amennyiben néhány békaporonty tisztességesen felnevelkedhetnék. De ne szaladjunk előre: fedezzük fel a hegy kínálta látnivalókat egy kiadós túra kevésbé sietős szemlélődő tempójával."
Természet Világa

"A központban,a két templom között, bolt-kocsma egyben. A bolt zárva, belépés a kocsmán keresztül. A kifli száraz, a Two-in-one boltosnő-kocsmárosnő készséges. A bélyegző OK."
Teljesítménytúrázók Társasága - OKT fórum

Szólj hozzá!

Címkék: balatonhenye

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonhenye.blog.hu/api/trackback/id/tr6747629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?!