FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káli Képes Krónika

Nincs megjeleníthető elem

2007.03.17. 16:16 :: ivcsek


Adblock



"A Káli-medence legöregebb fája a henyei 400 éves bükk. Valójában már nem is a medencében, hanem az annak határát képező dombvidéken áll, mely Balatonhenyét Kapolcstól elválasztja. A vizsgálatok szerint a fa az 1600-1650 közötti időkből származik, az egykori erdőirtás egyetlen túlélője, melyet a birtokosok emlékül hagytak az utókornak. Jelenleg egyedül áll a fennsíkon, a mező közepén, a Balatonhenye-Kapolcs földút (sárga turistajelzés) mentén, messziről vonzva a tekintetet."
geocaching.hu

"A tájvédelmi körzetbe tartozó Káli-medence legcsendesebb települése. A Balatontól 10 km-re lévő községet több műemlék jellegű lakóház teszi hangulatossá. Gyalog, vagy lóháton egésznapos túrákra van lehetőség a vulkáni eredetű Fekete-hegyre, melyen kis krátertavak találhatók."
TérképCentrum

"Nevezetességek:
Római katolikus templom.
Református templom.
Pálos kolostor a XIV. századból.
Műemlék jellegű lakóházak, a népi építészet emlékei.
Tűzkőbánya."
Veszprém megyei Mindentudó Balatonhenye

"A Balatontól mindössze nyolc kilométerre, a Henyei-hegy keleti lábánál fekvő kis település. Délről Köveskál, nyugatról Monostorapáti, északról Kapolcs és keletről Monoszló határolja. Csak közúton érhető el a település, a Balaton felől a 71-es úton Kővágóörs és Köveskálon át, Tapolca felől Monostorapátin keresztül. Első említése 1181-ből származik, ekkor Henney a település neve. Az itt feltárt régészeti leletekből kitűnik; már a rómaiak idejében lakott hely volt. Az oklevelek tanúsága szerint 1262-ben a veszprémi vár nemes jobbágyai lakták. A falu északi végétől mintegy 250 méterre kőfalak nyomait láthatjuk. Az Árpád-korban épült, Szent Margit tiszteletére avatott pálos kolostort 1365-ből említik az írások. A törökök két ízben is feldúlták, ennek ellenére a település és lakossága túlélte a támadásokat."
Balaton - Balatonhenye info

Menetrend

"A község keleti részén lévõ római kori temetõrõl már a múlt században hírt adtak a lapok. 1890-ben Hegyi Lajos telkén újabb római kori leletek kerültek a napvilágra: nõi sír, római feliratú sírkõ és Ámort ábrázoló kõszobor töredéke. Az utóbbit 1901-ben a Magyar Nemzeti Múzeumba szállították."
Balatonfelvidék - tagtelepülések

"Elõnevét megkülönböztetésül kapta. Zala megyében - amelyhez 1949-ig tartozott - Ördöghenye és Petőhenye községek is léteztek."
Belföldi Utazás - Balatonhenye

"Árpádkori eredetére utal a valaha személynevet jelentő "Henye" mindmáig fennmaradt használata. A régészeti kutatások leletei szerint azonban már a római időkben is lakott volt. Árpádkori magyar lakói ugyancsak a királyi család és a veszprémi püspökség szolgálói voltak. Még Köveskálnál is kisebb: jelenleg 184- en lakják. A falu északi határában találhatók a rommá vált Szent Margit pálos kolostor maradványai, melyet 1365- ben említenek először az írások. A török időket Henye is megszenvedte. A kolostor és a falu többszöri feldúlásának emlékezetén kívül erre utal a Fekete- hegy egyik bazaltszikla- letörésének sokatmondó neve, a "Török halála" is. A falun a közelben eredő Burnót- (más néven Dobogó) patak folyik keresztül. A tőle nyugatra eső területek magasabb régióit mindenütt bazalt takarja be, míg a keletre esők nyílt dolomit és karsztos mészkőfelszínek. Talán mondanom sem kell, miféle változatosságot jelent ez a természetes növénytakaró szempontjából. Különösen megejtő a patak falutól északra eső tektonikus eredetű áttörése, ahol a szinte függőleges dolomitsziklafalon az északias fekvésre jellemző sziklagyepek egyik típusa díszlik. A dolomitplatóról nagyszerű kilátás nyílik a közeli Hegyestű égre törő bazalthasábjaira."
Természet Világa

Polgármesteri hivatal: 8275 Balatonhenye, Kossuth u. 54. Telefon: (87)478-162

"- A balatonhenyei önkormányzat nem támogatja, sőt a helyi lakosokkal együtt a jövőben is meg fogja akadályozni, hogy a kőbányát újranyissák, mivel a falu tervei között turisztikai-idegenforgalmi fejlesztések szerepelnek - nyilatkozta Szalai István, Balatonhenye polgármestere."
Népszabadság Online: Henye: jogerős a bányanyitás elutasítása



"Ezekben a mélyedésekben találhatók a Fekete- hegy lefolyástalan "tavai". Véletlenül sem krátertavak azonban, még kevésbé tengerszemek, amint azt az idegenforgalmi kiadványok tévesen írják róluk! Miattuk még 33 fokos hőségben is érdemes vállalni a fennsíkra való felkapaszkodást. De nem ám az ígéretesnek tűnő fürdőzés lehetőségének kilátásba helyezése okán! Mert a Fekete- hegy tavaiban jelenleg még annyi víz sincs, amennyiben néhány békaporonty tisztességesen felnevelkedhetnék. De ne szaladjunk előre: fedezzük fel a hegy kínálta látnivalókat egy kiadós túra kevésbé sietős szemlélődő tempójával."
Természet Világa

"A központban,a két templom között, bolt-kocsma egyben. A bolt zárva, belépés a kocsmán keresztül. A kifli száraz, a Two-in-one boltosnő-kocsmárosnő készséges. A bélyegző OK."
Teljesítménytúrázók Társasága - OKT fórum

Szólj hozzá!

Címkék: balatonhenye

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonhenye.blog.hu/api/trackback/id/tr9247629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?! 


süti beállítások módosítása