FIGYU!

Partnerünk: az A Balaton>>> Balatonikumok, értékek, csodák, tudnivalók, nem csak sznoboknak, nem csak nyáron:)

Balaton lenne, (volt) ez is:)

Mivel ez egyfajta "blogrendszer" innen navigálhatunk el, vagy vissza más a Balatonnal és környékével kapcsolatos témákra, tartalmakra, melyek:

Káli Képes Krónika
Kővágóörs blogja
Tengőd blogja
Balatonhenye bolgja

Talán ami már nem is igaz: az már maga a BalatonBlog történelem, melynek becses darabjait itt szemlézem:

Balatonblog
Blog egy Blogról
BALATONIQM
BalatonONline

Káli Képes Krónika

  • Az van, hogy (részben) elköltöztem! Új blogot indítok számtalan, a Balaton köré csoportosítható témában, nézz át, hátha érdemes azt is követned! Nem ígérem, hogy ide már nem kerül új bejegyzés, mint ahogy azt sem, hogy az itt keletkezett tartalmak idővel nem jelennek ott is, de tény, hogy mostantól inkább oda (tovább)
  • Napfívér Holdnővér Szentbékkálláról kiérve , ott ahol a egy hosszú egyenes út lejt be a medence szívébe áll egy önmagában is érdekes fehér feszület. Mögötte, ha figyelmesen pásztázzuk a szőlőt   észrevehetünk a Töttöskálli templomromot . Valaha itt is falu állt, de elpusztult, most pedig (tovább)
  • Nem első nem utolsó Azt azért nem reméltem, hogy megnyerem a "A hely szelleme" kategóriát , meg jobb is másodiknak lenni , amióta láttam a Tűzszekerek c. filmet, ahol Herold, v. hogy hívták, ugye nyer: ott ül az öltözőben és néz maga elé. Mert, utána a címet meg is kell védeni. Másodiknak lenni (tovább)

Henye a Balatonon

2004.12.08. 07:16 :: ivcsek

Óvakodnom kell, nehogy henye szavakkal írjak Balatonhenyéről, merthogy Henye többet érdemel: nem, nem a Henye boroszlánról, nem is a kiváló nedűről a Château Henye Furmint Late Harvest 2000-ről lesz itt szó, hanem magáról Henyéről, arról a Balatonhenyéről, amely nevéhez híven kiválóan alkalmas a henyélésre is.
Ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek, mert kezdik felfedezni, felkapni a helyet. Az amúgy is csodálatos fekvésű, volt nemesi falu csinosodik, a nyaralóvendégek megszerették.

Henyének nincs honlapja, mindösszesen ennyi információt találtam róla:

A Káli-medence észak-keleti mellékmedencéjének végén, a Dobogó-patak partján 180 lakos otthona ez az Árpád-kori apró település. Csak közúton érhető el, a Balaton-parttól, Zánkától 11 km távolságra. Henyén megállni látszik az idő, néhány módos porta a község nemesi múltjára emlékeztet. Központjában a helyi méretekhez képest óriási neogótikus templom áll, melyet a 20. század elején építettek a lerombolt középkori helyébe. A falu északi végétől 250 méterre lévő kőfalak nyomai egy Árpád-kori pálos kolostor emlékét őrzik. Az északra, Kapolcs irányába vivő sárga turistajelzés látványos, romantikus sziklafal mellet vezet.
A "Törökök halála" szikláknál a népmonda szerint egy csapat eltévedt török lovast szorítottak itt a szakadékba az őket üldöző henyei nemesek.” (MTI)

Henye arról is nevezetes
, hogy a Művészetek Völgyébe tartó, Zánka irányából érkező autósok rendszerint erre tartva igyekeznek lerövidíteni az utat, nem sok sikerrel. A terepjáróval, traktorral, lovas kocsival járható düllők többnyire kifognak a városi flasztert szokott járgányaikon. Két keréken és gyalog viszont a térképen is jelzett, de nehezen követhető út helyet az irány tartása javallott. (Bővebb felvilágosítással és mértéktartó árakkal a helybéli kocsmában szolgálnak!)

Szólj hozzá!

Címkék: balatonhenye történet látnivaló tudnivaló

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonhenye.blog.hu/api/trackback/id/tr493912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


& miről, mit írok másutt?
Subscribe to me on FriendFeed és itt?!